Over de Vriendenkring Klassiekers

Ontstaan

De Stichting Vriendenkring Klassiekers is ontstaan in het voorjaar van 1991 tijdens het jaarlijkse Stoomfestival in Almere-Haven. Enkele eigenaren van klassieke automobielen, die deelnamen aan dit festival, realiseerden zich dat in Almere meer liefhebbers van oude voertuigen zouden moeten zijn. Om elkaar te helpen met o.a. technische- en restauratieproblemen spraken ze iedere eerste zondag van de maand af bij één van hen thuis. Hiermee was de maandelijkse Koffieklets geboren.

Vaste ontmoetingsplaats

Naast het bespreken van technische onderwerpen werden al gauw puzzelritten georganiseerd. Aangezien de groep almaar groter werd, door mond-op-mond reclame, het verspreiden van flyers en artikelen in de plaatselijke kranten, werd in 1997 eetcafé Wilma’s Place op de motorboulevard in Almere-Stad verkozen tot nieuwe ontmoetingsplaats. Het deed niet alleen dienst als startpunt voor ritten en als locatie om de Koffiekletsen te houden, maar ook ten behoeve van diverse andere activiteiten zoals presentaties over klassieker gerelateerde onderwerpen.

In verband met het wijzigen van eigenaar van het eetcafé werden de bijeenkomsten vanaf 1999 gehouden in het McDonald’s restaurant op het Stadhuisplein in Almere Stad. Op de eerste etage had je een mooi uitzicht op de door de bezoekers meegebrachte klassiekers die pal voor de deur geparkeerd mochten worden. Het Stadhuisplein werd vanaf die tijd ook gebruikt voor het jaarlijks grootste klassieker evenement van Almere, de Midland Classic Show. Inmiddels worden vanaf 2009 de maandelijkse koffiekletsen met veel plezier gehouden bij eetcafé De Beren aan de Esplanade te Almere Stad (t.o. de schouwburg). Ook hier mogen de oldtimers voor de deur geparkeerd worden.

Stichting

Bij de Kamer van Koophandel van Flevoland wordt in januari 2001 de vriendenkring als Stichting Vriendenkring Klassiekers ingeschreven. Liefhebbers kunnen zich vanaf dat moment formeel als donateur opgeven en ontvangen naast het clubblad ook een donateurspasje, waarmee bij diverse auto-gerelateerde bedrijven kortingen verkregen kunnen worden.

Magazine

Eind 1998 is een start gemaakt met een nieuwsbrief, Contactpunt genaamd. Het eerste jaar verscheen deze nieuwsbrief in zwart/wit, de jaren erna tweemaandelijks in een full-color weergave op A5-formaat. Vanaf juni 2009 worden de edities professioneel gedrukt op A4-formaat en inmiddels heeft het blad eind 2014 een geheel nieuw uiterlijk gekregen en is de naam gewijzigd in VK Magazine.

Website

Ook op het internet is de Vriendenkring Klassiekers al jaren actief. Begin 2015 is een vernieuwd ontwerp opgezet om alle informatie met betrekking tot de evenementen en wetenswaardigheden van de Vriendenkring Klassiekers gemakkelijk toegankelijk en prettig leesbaar te presenteren. Voor de donateurs is een afgeschermd gedeelte met informatie die uitsluitend voor donateurs beschikbaar is (o.a. alle digitale versies van het VK Magazine).

Aanmelden?

Indien u ook interesse hebt om donateur te worden van de Stichting Vriendenkring Klassiekers, dan kunt u zich hier aanmelden.