Over Stichting Vriendenkring Klassiekers

Ontstaan

De Stichting Vriendenkring Klassiekers is ontstaan in het voorjaar van 1991 tijdens het jaarlijkse Stoomfestival in Almere Haven. Enkele eigenaren van klassieke automobielen, die deelnamen aan dit festival, realiseerden zich dat in Almere meer liefhebbers van oude voertuigen zouden moeten zijn. Om elkaar te helpen met o.a. technische- en restauratieproblemen spraken ze iedere eerste zondag van de maand af bij één van hen thuis. Hiermee was de maandelijkse Koffieklets geboren.

Vaste ontmoetingsplaats

Naast het bespreken van technische onderwerpen werden al gauw puzzelritten georganiseerd. Aangezien de groep alsmaar groter werd, door mond-op-mond reclame, het verspreiden van flyers en artikelen in de plaatselijke kranten, werd in 1997 eetcafé Wilma’s Place op de Motorboulevard in Almere Stad verkozen tot nieuwe ontmoetingsplaats. Het deed niet alleen dienst als startpunt voor ritten en als locatie om de Koffiekletsen te houden, maar ook ten behoeve van diverse andere activiteiten zoals presentaties over klassieker gerelateerde onderwerpen. In verband met het wijzigen van de eigenaar van het eetcafé werden de bijeenkomsten vanaf 1999 gehouden in het McDonald’s restaurant op het Stadhuisplein in Almere Stad. Op de eerste etage had je een mooi uitzicht op de door de bezoekers meegebrachte klassiekers die pal voor de deur geparkeerd mochten worden. Inmiddels worden vanaf 2009 de maandelijkse Koffiekletsen met veel plezier gehouden bij eetcafé De Beren aan de Esplanade te Almere Stad (t.o. de schouwburg). Ook hier mogen de oldtimers voor de deur geparkeerd worden. Door de Corona pandemie in 2020 en 2021 waren de horeca gelegenheden regelmatig gesloten en moest 1,5 meter afstand gehouden worden. Dit leidde tot een nieuwe vorm van de Koffieklets, nl. de Coffee to go, op het parkeerterrein bij de Jutter in Almere Haven waarbij de koffie binnen gehaald kon worden om buiten onder het genot van een zonnetje te nuttigen. In 2022 is een nieuwe ontmoetingsplaats voor de Cars & Coffee in gebruik genomen:  Strandtent Strand 22 op de Esplanade in Almere Stad. Daar worden de auto ‘s geparkeerd op de Esplanade en kan elkaars auto bewonderd worden door zowel onze donateurs als door het winkelend publiek. Als er een tourrit wordt gereden wordt regelmatig de Kapitein, Boelijn 70 in Almere Stad (Noorderplassen-West) als verzamelpunt gekozen.

Midland Classic Show

Het Stadhuisplein werd vanaf 1999 het middelpunt van het grootste en bekendste jaarlijkse evenement dat door de Vriendenkring Klassiekers werd georganiseerd: De Midland Classic Show. Een evenement dat samen met Almere City Marketing werd georganiseerd en waarvoor deelnemers uit het hele land naar Almere Stad kwamen. De opzet was helder: de auto’s verzamelden zich op en rond het Stadhuisplein, na een bakje koffie of thee werd een tourrit gereden door de polder of door het Gooi en vervolgens werden de oldtimers opgesteld op diverse plekken in het centrum. Om het aantrekkelijker te maken waren er jaren dat de auto’s per merk of per land werden opgesteld.  Het winkelend publiek had de rest van de dag de gelegenheid om de oldtimers te bekijken. Dat dit gewaardeerd werd was wel duidelijk want meer dan 20.000 bezoekers per jaar kwamen op dit evenement af en rond de 250 auto’s meldden zich aan. In 2017 werd (voorlopig) de laatste Midland Classic Show georganiseerd

Stichting

Bij de Kamer van Koophandel van Flevoland wordt in januari 2001 de vriendenkring als Stichting Vriendenkring Klassiekers ingeschreven. Liefhebbers kunnen zich vanaf dat moment formeel als donateur opgeven en ontvangen naast het clubblad ook een donateurspasje, waarmee bij diverse auto-gerelateerde bedrijven kortingen verkregen kunnen worden. In 2020 heeft het bestuur besloten geen donateurspas meer uit te geven.

Magazine

Eind 1998 is een start gemaakt met een nieuwsbrief, Contactpunt genaamd. Het eerste jaar verscheen deze nieuwsbrief in zwart/wit, de jaren erna tweemaandelijks in een full-color weergave op A5-formaat. Vanaf juni 2009 worden de edities professioneel gedrukt op A4-formaat en inmiddels heeft het blad eind 2014 een geheel nieuw uiterlijk gekregen en is de naam gewijzigd in VK Magazine. Het formaat is in 2019 weer teruggebracht tot A5 en het VK Magazine komt dan nog 4 x per jaar uit.

 

Website

Ook op het internet is de Vriendenkring Klassiekers al jaren actief. Begin 2015 is een vernieuwd ontwerp opgezet om alle informatie met betrekking tot de evenementen en wetenswaardigheden van de Vriendenkring Klassiekers gemakkelijk toegankelijk en prettig leesbaar te presenteren. In 2022 is de website in een nieuw jasje gestoken en wordt de informatie ook gedeeld met Facebook en Instagram.

Aanmelden?

Indien u ook interesse heeft om donateur te worden van de Stichting Vriendenkring Klassiekers, dan kunt u zich hier aanmelden.